Ittas Vezetés Büntetése 2022

Sokan abba a végzetes hibába esnek, hogy megvárják - mi lesz velük az eljárás végén. Mindaddig reménykednek, hátha a sors, a Jóisten, a jó előélet, vagy a jókedvű bíró majd kegyes lesz. Sokszor a rendőrök azzal bíztatják az ittas vezetőt, hogy "ne aggódjon, nem lesz nagy baj". Relatív. Nagy baj egy sofőrnek a 8 hónap jogosítvány elvétel is, nem csak a két év. Egyébiránt a rendőrök nyomozati taktikájához hozzá tartozik, hogy nem ijesztgetik a gyanúsítottat. Minek ijesztgetni, hisz majd megtudja a végén úgyis. Másrészt ha ráijesztenek, és elmondják hogy "Önnek biztos elvesszük a jogosítványát évekre, és félmillió forintot fog fizetni, újra kell vizsgáznia is", akkor az ittas vezető esetleg tagadni kezd, ügyvédért kiált, vagy nem tesz vallomást. A rendőröknek ez nem jó, hisz ők a munkájukat végzik, szeretnék a nyomozást lefolytatni rendesen. Ez a dolguk, nem hibáztathatóak érte.

Más esetekben az ittas vezető abba kapaszkodik, hogy "van egy ismerősöm, aki sokkal nagyobb alkoholszinttel rendelkezett mint én, és 'csak' egy évre vették el a jogosítványát". Ezt a történetet hiába meséli el Ön a bírónak, ő nem ez alapján fog ítélkezni. S ha Öntől "csak" egy évre vennék el a jogosítványát, azzal boldogabb lenne, ha az állását elveszti már néhány hónap alatt is emiatt? Akkor már majdnem mindegy, hogy fél év, vagy egy év, netán két év.

A bíróságnak egyetlen célja, hogy lelki fájdalmat okozzon Önnek a jogosítvány elvételével. Semmi más céljuk nincs, mint azt venni el az ittas vezetőtől, ami a legjobban kellene neki, ami a legjobban fájó pont! Mivel nem vehetik el az autóját: elveszik hát a jogosítványát. Nem az a cél, hogy Önnek kedvező ítélet szülessen, hanem hogy a döntés érintse Önt hátrányosan. Ezt nevezzük hátrányos jogkövetkezménynek. A jogosítvány elvétel egy hátrányt okozó céleszköz a hatóság kezében. A járulékos dolgok - utánképzés, újravizsgázás, pénzbüntetés, állásvesztés - már csak hab a tortán.

KITÖLTÖM AZ INGYENES INFORMÁCIÓKÉRŐ ADATLAPOT, HOGY MEGTUDJAM RÁM PONTOSAN MI VÁR AZ ÉN ESETEMRE NÉZVE. EGYÚTTAL SZERETNÉM AZT IS MEGTUDNI, HOGYAN KAPHATOM VISSZA A JOGOSÍTVÁNYOMAT AKÁR 30 NAP ALATT (kattintson ide)

Hihetetlenül sok módon lehet egy ittas vezető ügyét jó irányba terelni, de az nem bízható rá a méltányos bíróra, és az elnéző ügyészre. Az ügyész minden esetben súlyosabb büntetést szeretne, vagy "elégedett" azzal, amit a bíró kiszab. Az ügyész soha nem mondja azt: "Tisztelt bíró úr, amit Ön kiszabott, az szerintem túl fájdalmas. Kérem ennek a jóembernek ne vegyük el a jogosítványát évekre, hisz nem csinált semmi olyat". Dehogynem. Olyat csinált.

dkvk_0136_n.jpg

Az ittas vezetők sokszor azt gondolják, ha "csak" simán autókáztak hazafelé, és senkinek nem okoztak problémát (pld. baleset), akkor tulajdonképpen semmi rosszat nem is csináltak. Ezért feltételezik, hogy a jogosítvány gyorsan visszaadásra kerül, és pár ezer forint büntetéssel meg lehet úszni. Ez a következtetés annyira téves, mint amikor a vízipisztolyos rabló beszalad a bankba: "Kezeket fel, kérem a pénzt". Közben odalép az őr, elveszi a műanyag pisztolyt, lefogja a "rablót" és kihívja a rendőröket. Ekkor a rabló mondhatja azt, hogy "Tisztelt bíróság, én egyrészt nem igazi pisztollyal mentem be, másrészt nem is lőttem le senkit - nem is tudtam volna, hiszen víz volt benne - harmadsorban egy fillért sem vettem el, mert közben a rendőrök megjöttek". A bíró válasza: "rendben, akkor csak 5 évre teszem börtönbe. Fegyvernek látszó tárggyal fegyveres rablást hajtott végre, másokban félelmet keltett. A bank dolgozói közül ketten pszichológushoz járnak azóta. Ön mindent megtett annak érdekében, hogy a bankfiókban tartózkodó ügyfelek és dolgozók elhiggyék, hogy a fegyver valódi, ettől pánikba estek. Ha nincs ott az őr aki Önt megfékezi, akkor Ön most a rabolt pénzzel bujkálna valahol."

Tehát az ittas vezetőt is LEHET, hogy az a rendőr gátolta meg abban, hogy fának ütközzön, vagy elüssön egy kerékpárost - aki őt igazoltatta, és "kivonta a forgalomból". Magyarul: megakadályozta, hogy ESETLEG nagyobb baj legyen. Itt már az ESETLEG szó bőven elég a súlyos büntetéshez. Nem kell senkit elütni ahhoz, hogy évekre ugorjon a "jogsi". Az ittas vezető ugyanis mindent megtett, hogy olyan helyzetet teremtsen, ami ALKALMAS LEHET egy - akár halálos - közlekedési baleset megvalósulására. És itt nem arra kell gondolni, hogy Ön olyan részeg volt, hogy azt sem látta hány óra van, hanem egy váratlan forgalmi helyzet, egy hirtelen Ön elé lépő gyalogos, egy műszaki hiba - bármi amit józanon elkerülhetett volna, ittasan sokszor elkerülhetetlen. Ma már az autósiskolákban az első napon oktatják az ittas és bódult vezetés hátrányait, a megnövekedett reakcióidőt. Nem véletlenül.

Lehet, hogy a példa kissé sarkos volt, de a lényegen nem változtat: az ittas vezető önmagára, és mindenkire aki az utcán közlekedett, vagy közlekedett VOLNA - veszélyt jelentett. Az, hogy nem ütött el senkit: nem felmentő körülmény. Ha igen: az súlyosító. Az, hogy "együttműködött a rendőrökkel": nem felmentő körülmény. Ha nem, az súlyosító. Az, hogy még sosem volt ittas vezetése: Nem felmentő körülmény. Ha igen: az súlyosító.  Az, hogy a jogosítvány "nagyon kellene a munkához": szintén önmagában nem felmentő körülmény.

Keresse szakemberek segítségét, mert "műtét nélkül a beteg állapota nagyon rosszra fordulhat".

Nyilván való, ha Ön megsebesíti a szeme világát egy kipattanó fémforgáccsal, azon sem kamillatea, sem ragtapasz, sem sebhintőpor nem segít. Irány a szemészet, vagy még inkább szemészeti klinika.

Jelen pillanatban Ön egyedüli, aki szeretné visszakapni a jogosítványát mihamarabb. A rendőrök, az ügyészség, a bíróság, - a hatóság - ennek pont az ellenkezőjét "szeretné" elérni. És hát Ön egyedül "harcol" most a hatóság összes emberével - hogy ne így legyen. Ráadásul a közmegítélés sem áll az Ön oldalán. Ha egy kicsit körülnéz az interneten, meglátja, hogy az emberek tiszta szívükből gyűlölik az ittas vezetőket. A legrosszabbakat kívánják neki: "vegyék el a jogsidat örökre. Mi lett volna ha anyámat ütöd el?" - írják sok fórumban (például itt: KATTINTSON

Mi nagyon sok ittas vezetővel dolgoztunk, aki maga is elítélte az ittas vezetést. Egyszer azonban ő is megbotlott...

ittasvezetes.hu