2022 Ittas járművezetés szabálysértés

ive03Az ittas járművezetés bűncselekménye akkor állapítható meg, ha az elkövető vérében levő véralkohol illetve levegőalkohol-koncentráció a vezetéskor (illetve most már a mintavételkor is) meghaladja a törvényben írt mértéket. Ittas állapotban lévő személy az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

Az ittas járművezetés miatt indult büntetőeljárásokban akár már mellőzhető is a vezetéskori alkoholszint meghatározása, mely korábban sok-sok ittas vezetőt mentett fel. Ezt a feladatot az Igazságügyi Orvosszakértői Intézet végzi el. Tekintettel arra, hogy az elkövető által közölt alkoholfogyasztás a legtöbb esetben valótlan - kevesebb, vagy kevésbé tömény ital elfogyasztását közli -, így az orvosszakértők feladata annak véleményezése, hogy az adott cselekménynél milyen fokú alkoholos befolyásoltság állhatott fenn.

Nem ritkán felmerülő kísérlet az ittas vezetők részéről, hogy egy-egy gyanúsított arra hivatkozik, hogy a szervezetében talált alkohol nem italfogyasztás következtében került be, hanem például alkoholgőzöket tartalmazó levegő belégzésének a következménye. Az ilyen irányú védekezésnek alapja nincs, az orvostudomány kizárja, hogy belégzés útján, mérhető mennyiségű etilalkohol szívódjon fel.

KITÖLTÖM AZ INGYENES INFORMÁCIÓKÉRŐ ADATLAPOT, HOGY MEGTUDJAM RÁM PONTOSAN MI VÁR AZ ÉN ESETEMRE NÉZVE. EGYÚTTAL SZERETNÉM AZT IS MEGTUDNI, HOGYAN KAPHATOM VISSZA A JOGOSÍTVÁNYOMAT AKÁR 30 NAP ALATT (kattintson ide)KITÖLTÖM AZ INGYENES INFORMÁCIÓKÉRŐ ADATLAPOT, HOGY MEGTUDJAM RÁM PONTOSAN MI VÁR AZ ÉN ESETEMRE NÉZVE. EGYÚTTAL SZERETNÉM AZT IS MEGTUDNI, HOGYAN KAPHATOM VISSZA A JOGOSÍTVÁNYOMAT AKÁR 30 NAP ALATT (kattintson ide)

 


Gyakori védekezési kísérlet, az alkoholtartalmú ételekre való hivatkozás (konyakos meggy, vörösboros pörkölt, dianás cukor stb). Ezeknek már a nevében is benne van az alkoholos ital, így a hatóság szemszögéből nézve teljesen mellékes, hogy Ön a vörösbort pörkölttel, a konyakot csokoládéban, vagy a sósborszeszt cukorkába töltve fogyasztotta el.

S ha nem így volna, akkor is megdöbbentő eredményeket kaphatnánk:

Vizsgáljuk meg példaként a konyakos meggyet. Egy átlagos konyakos meggy desszertben 6-10 db bon-bon található. A bon-bonnak csupán 13-15 százaléka maga a konyakos meggy és meggylé. Megvizsgálva egy konyakos meggylét, arra az eredményre jutottunk, hogy abban körülbelül 9 százalék alkoholtartalom mutatható ki, és maga a lé körülbelül 0,02 dl.  Ez azt jelenti, hogy 1 dl 9 százalékos konyakos lé beviteléhez hozzávetőleg 50 db konyakos meggyet kell megenni, mely körülbelül 700 dkg össztömegű desszert. Ez átlagos testsúlyú férfi esetében még a 0,1 ezrelékes véralkoholszintet sem éri el. Tehát ahhoz, hogy elérjük azt az alkoholszintet, melyért már büntetés jár, egy átlagos testsúlyú férfinak, nagyon rövid idő alatt (maximum 60 perc), körülbelül 250 darab (30-40 doboz) konyakos meggyet kell megennie. Ehhez nincs mit hozzáfűzni...