ITTAS VEZETÉS BÜNTETÉSI TÉTELEK 2022

ive01Bár a Július elsején bekövetkezett BTK változtatások kapcsán a médiában, és a sajtóban számos oldal, cikk és fórum azt taglalta, hogy "most aztán már végképp nincs mivel védekeznie egy ittas vezetőnek" - valójában az általunk megmentett jogosítványok száma - mely azelőtt sem volt kevés - a többszörösére növekedett. Ha Ön ittas járművezető, akkor a jelenleg hatályos jogszabályok alapján az Ön ügye jelentős előrelépésre számíthat, amennyiben hozzánk fordul! Nem szükséges Önnek az eljárása alatt rettegnie, bizonytalankodnia, félnie a következményektől, mert ha hozzánk fordul, úgy véljük a lehető legjobb kezekben van.

Közel tizenötezer ittas vezető, közel tíz év szakmai múlt - kizárólag az ittas járművezetés szakterületén. Több specialista ügyvéddel, orvosszakértővel, és professzionális szakmai háttérrel igyekszünk azon lenni, hogy egy egyszeri megbotlásért, az itttas járművezető élete ne omoljon össze a várható következmények kapcsán.

A jelenlegi jogszabályok alapján, akinek a szervezetében 0,25 mg/l alatti légalkoholszint, vagy 0,50 g/l alatti véralkoholszint állapítható meg a cselekmény elkövetésekor (a vezetés pillanatában), az közigazgatási eljárásra számíthat. 

Honnan tudhatja Ön, hogy közigazgatási eljárásba került ?

KITÖLTÖM AZ INGYENES INFORMÁCIÓKÉRŐ ADATLAPOT, HOGY MEGTUDJAM RÁM PONTOSAN MI VÁR AZ ÉN ESETEMRE NÉZVE. EGYÚTTAL SZERETNÉM AZT IS MEGTUDNI, HOGYAN KAPHATOM VISSZA A JOGOSÍTVÁNYOMAT AKÁR 30 NAP ALATT (kattintson ide)

 

- Az igazoltatás során konkrét pénzbüntetést kapott mely 30 vagy 100 ezer forint
- Jogosítványát nem vették el
- Az igazoltatást követően sehová sem vitték el Önt
- Közölték hogy ez nem bűncselekmény

Ilyen esetben Önnel szemben további szankciók nem kerülnek végrehajtásra. Ön befizeti a bírságot, és az ügy lezárul. Fontos tudnia, hogy a közlekedési pontrendszer szerint ilyenkor büntetőpontok is kiszabásra kerülnek, melyek a 'háttérben' gyűlnek. Amennyiben a 18 pontot eléri az összegyűlt pontok száma, úgy utánképzést kell tennie, és vezetői engedélyét elveszik. Már 12 pontnál értesítőt kap erről. A pontok számtalan egyéb közlekedési szabálysértésből eredhetnek, és azok összevonásra kerülnek. 


Amennyiben azonban Önt előállították az igazoltatást követően (vérvételre, vagy további légalkoholmérésre), akkor száz százalékig biztos lehet benne, hogy alkoholszintje elérte a bűncselekményi értéket. Ez mindenképpen jogosítványvesztéssel fog járni, pénzbüntetés és utánképzés megléte mellett. Akármit is mondtak a rendőrök Önnek az előállítás során 'bíztatásként' avagy 'fenyegetésként' azt fenntartással kezelje. Ugyanis amennyiben Önt ittas járművezetése kapcsán előállították, úgy bizonyos lehet benne hogy ügye a bíróságon fog végződni, és nem a rendőrségen.

Tehát ha Önt előállították, akkor töltse ki most ingyenes adatlapunkat -  ahhoz, hogy ne érje nagyon kellemetlen meglepetés, amikor majd kézhez kapja az ítéletét.

KITÖLTÖM AZ INGYENES INFORMÁCIÓKÉRŐ ADATLAPOT, HOGY MEGTUDJAM RÁM PONTOSAN MI VÁR AZ ÉN ESETEMRE NÉZVE. EGYÚTTAL SZERETNÉM AZT IS MEGTUDNI, HOGYAN KAPHATOM VISSZA A JOGOSÍTVÁNYOMAT AKÁR 30 NAP ALATT (kattintson ide)

 

 

Az ittas vezetők előállítása - értelemszerű (?) előírások történik. Az ittas járművezetés gyanúsítottját nyilatkoztatni kell arról (is), hogy mikor - milyen szeszes italt fogyasztott. Erre a célra formanyomtatványok állnak rendelkezésre, melyet - légalkoholmérésnél a rendőrök, míg vér/vizelet vételnél a vizsgáló orvos tölt ki.

Álláspontunk szerint - és az eljárások kimenetelét tekintve is - az italfogyasztás tekintetében történő nyilatkoztatás - teljességgel felesleges. Miért?

1. Az elkövetők szinte mindegyike - letagad a fogyasztásból. Szépíti a valóságot: "...csak egy sört ittam..." - mondja. És ezt sem a rendőr, sem a bíró nem tudja ellenőrizni. A valóságot csak Ön tudja!

2. Az elkövetők többsége - még ha igazat is akarna mondani - nem tudja pontosan megnevezni, mikor milyen italt ivott - csupán bemondja: "...utoljára - két rövidet ittam 19 órakor..." Vajon van olyan ittas vezető, aki nyilvántartást vezet arról, hogy mely óra melyik percében, milyen italt ivott? A legtöbb italozás ugyanis nem óra-percre történik, hanem egy intervallumon belül - rendszerint több  - és többféle ital is elfogy, melyet percre pontosan felidézni nem könnyű feladat, főleg egy szorult helyzetben - a rendőrségen - ráadásul ittasan.

3. Az elkövető a nyilatkoztatásakor ittas állapotban van, a nyilatkozattételre alkalmatlan (ha már a biztonságos járművezetésre is alkalmatlannak minősül, miért lenne a jegyzőkönyvezésre alkalmas?)

4. A feltett kérdések is hibásak (pl. "...mennyi töményet ivott?..."). Mit jelent ugyanis a "tömény" ital? Pl. 20%-os tojáslikőrt, 30%-os "Fütyülőst", 40%.-os Jagermeistert, 50%.-os házi pálinkát, 60%.-os Zwack Unikumot, 80%.-os Green Absinth-et?

5. Az időpontra vonatkozó kérdés is 'hibás' (pl. "...utolsó italfogyasztás ideje..."). Ez mit is jelent? Mert a kérdések közt a "megelőző" és az "utolsó" fogyasztás a kérdés. Ebben hol van a tételes részletezése az időpontoknak és az ital FAJTÁINAK? Az elkövető fel tudja (ráadásul - a hatóság szerint - vezetésre is alkalmatlan - állapotában) sorolni, hogy a vezetés megkezdése előtt mennyi és milyen italt ivott - percre pontosan?

6. Légalkohol méréseknél - az eljárás során - SENKI nem foglalkozik a közölt italfogyasztással. Az esetek többségében nem vonnak be orvos-szakértőt. S ha mégis: lásd. pl. 1-3-4-5 pontok...

7. Ugyanakkor - vérvételnél - az orvosszakértő feladata volna a közölt italfogyasztást figyelembe venni - noha 2013 óta már nem orvosszakértő - hanem vegyész-szakértői - vélemény készül: a vér/vizeletvétel eredményét adják meg, miközben a közölt italfogyasztásra "rá sem néznek". S ha mégis - ez igen ritka eset - akkor (lásd 1.2.3 pontok): kizárják a közölt fogyasztás valósságát. És ha mégsem zárják ki - akkor alátámasztják - tehát Ön ittas volt - pont annyira, mint amit közölt. Ez semmit nem változtat a helyzeten. A valós közlés kapcsán a büntetés még nem marad el...Az "együttműködés" - nem felmentő körülmény.

8. 2013. Július 1. óta nem az a mérvadó, hogy az elkövető mikor - és mit ivott, hanem az, hogy az elkövetés pillanatában (amely már voltaképpen a járművezetési időponttal megegyező), rendelkezett-e akkora alkoholszinttel, amely a biztonságos járművezetésre alkalmatlanná tette. Tehát a "...vezetés előtt 2 perccel ittam 2 dl vodkát..." előadás már senkit nem érdekel, hiszen "megitta azt a mennyiséget, amely befolyásolt állapotot eredményez" - már nem lényeges, hogy az bekövetkezett-e (tehát bekerült-e a véráramába) vagy csupán a "gyomrában van még". A lényeg az, hogy mit mutatott ki a szonda vagy a vérvétel.

9. Sem a rendőr, sem az ügyész, sem a bíró - nem orvosszakértő. Voltaképpen nem foglalkoznak azzal, hogy Ön milyen italok elfogyasztását ismerte be - mivel nem tudják, hogy valós-e. 

10. Pont a fentiek miatt, a testsúly sem mérvadó

11. "...Nem ettem aznap semmit..." - immár nem lényeges, hogy Ön mit evett a megelőző időszakban. Noha telt gyomornál az alkohol felszívódási ideje kitolódik ("szivacs effektus"), és képez némi felszívódási veszteséget, míg üres gyomornál a felszívódás gyorsabb - ezekre azonban csak egy igazságügyi orvosszakértő tudna választ adni - de őket már senki nem kérdezi meg 2013. Július 1. (a Btk. változás) óta - erről. S ha mégis foglalkoznának az étkezéssel, akkor: 1. ha Ön teleette magát, - még rosszabb a helyzet - hiszen telt gyomornál is produkálta az adott alkohol szintet -, míg ha nem evett semmit "jó ideje": az pedig nem hozott létre alkoholszintet! Az étkezés és az alkoholfogyasztás párhuzamba állítása sem 2013. (Btk változás) előtt, sem azóta - nem érdekli a hatóságot. 

12 A gyógyszerfogyasztásról is kérdezik az ittas vezetőt: az erre a kérdésre adott válasz vagy semleges, vagy még rosszabb lesz: Ha Ön olyan gyógyszert közöl - amely semmilyen kölcsönhatásban nincs az alkohollal - akkor semleges, ha pedig olyan gyógyszerfogyasztást közöl - amely kölcsönhatásban állhat vele (pl. nyugtatók, antidepresszánsok), akkor a helyzet ennél is rosszabb: Ön nem csak ivott, hanem bódult is volt. Ráivott olyan gyógyszerre, amely az alkohol hatását felerősíti. Sok esetben pld. cukorbetegségre hivatkoznak ez elkövetők. Ennél rosszabb nem történhet: a diabéteszes betegségekre alkoholt inni - tilos !

Kijelenthető tehát, hogy négy dolog nem "érdekli" a döntéshozókat: 1. Ön mit és mikor ivott 2. Ön milyen testsúlyú, 3. Ön mit evett - és mikor. 4. Milyen gyógyszereket szed.

Álláspontunk szerint tehát az, hogy Ön milyen ital/étel/testsúly/gyógyszer fogyasztást közölt - immár teljesen mellékes az eljárás szempontjából. 

KITÖLTÖM AZ INGYENES INFORMÁCIÓKÉRŐ ADATLAPOT, HOGY MEGTUDJAM RÁM PONTOSAN MI VÁR AZ ÉN ESETEMRE NÉZVE. EGYÚTTAL SZERETNÉM AZT IS MEGTUDNI, HOGYAN KAPHATOM VISSZA A JOGOSÍTVÁNYOMAT AKÁR 30 NAP ALATT (kattintson ide)